Vinçler Nasıl Çalışır?
Vinçler günümüzde mevcut halatın motorlu bir dişli sistemi yardımıyla yukarı veya aşağı hareketi vincin çalışma prensibini oluşturmaktadır. Motorun ilk hareketi mil yardımıyla dişli sistemine iletilir. Dişli sisteminde üretilen güçle kasnak sistemi hareket ettirilir. İpin ucunda kancalı makara üzerinde bir tel halat bulunmaktadır. Vinç kiralama hizmetleri son günlerin en popüler hizmetleri konumundadır.
Tel halatın ucundaki kanca sistemi genellikle çelik dökümlerden alınır. Vinç üzerinde taşıyabilecekleri maksimum yük kapasitesi yazılıdır. İş güvenliği konusunda bir hatırlatmada bulunmayı faydalı bulduk. Asla vincin taşıma kapasitesini aşan bir yükle çalıştırmayın. Bu durum çok tehlikelidir ve bu nedenle olası iş kazaları insan hayatını tehdit etmektedir.
Vinçlerin Bakımı
Vinçlerin düzenli bakımları; saatlik, aylık ve yıllık olarak kullanıma göre değişiklik göstermektedir. Gerekli güvenlik önlemlerini alın ve her kullanımdan önce ve sonra ipi kontrol edin. Vinç dişli kutusunun dişli sistemi olarak yağı ve operatör kontrol ünitesindeki uyarı ışığı, çalışması için yakından izlenmelidir. Vinçlerin bakımı teknisyenler ve makine mühendisleri tarafından yapılmalıdır.
Yukarıda belirttiğimiz gibi vinçlerle çalışırken iş sağlığı ve güvenliğine azami özen gösterilmelidir. Vinçler iş makinaları kategorisine girer ve bu vinçlerin kullanım öncesi ve sırasında gerekli önlem ve tedbirlerin alınması son derece önemlidir. Düzenli bakımı yapılmayan bir vinç kullanılmamalıdır. Kullanım alanına göre yük için doğru halat ve doğru vincin kullanılması iş sağlığı ve güvenliği açısından diğer önemli hususlardır. Kiralık vinç hizmetleri sayesinde kişiler pek çok alanda hizmetlerden yararlanabilirler.
Esas olarak ilgili yükü ucuna takarak çalışır ve makine onu yukarı kaldırır ve ilgili konuma aktarır. Yapı olarak benzer olsalar da günümüzde farklı vinç modelleri mevcuttur. Kullanım alanları birbirinden farklıdır. Vinsan Vinç, 1979 yılından bu yana Türk sanayisinde FEM, DIN veya CMAA standartlarına göre farklı ebat ve tonajlarda vinçler üretmektedir. Ayrıca ürün TSE kalite belgesini geçmiştir.
Vinç çeşitleri alanında uzman, profesyonel ve hastalar tarafından kullanılmaktadır. Temel olarak herkes vinç operatörü olabilir. Ancak kişilerin adımlarını dikkatli atmalı ve görüşleri net olmalıdır. Vinç üzerinde yük olduğu zaman operatör ellerini kumanda panosundan çekmeyecektir. Yani disiplin gerektiren bir iş. Bu sistemler artık
- Büyük inşaatlarda,
- Gökdelen ve AVM gibi büyük yapılarda,
- Havaalanları, barajlar ve köprüler gibi binalarda,
- Aktif kaldırma sırasında,
- Arama kurtarma çalışmalarında,
- Ateş desteği konusunda,
- Gemi yapımında ve daha birçok yerde kullanılır.
- Operatörlerin her biri özel olduğu için iş tecrübesi olmalıdır.